Категорије
Faktoring

Faktoring studija slučaja – M Frigo trans d. o. o.

Faktoring studija slučaja – M Frigo trans d. o. o. pokazuje kako uz pomoć faktoringa mala preduzeća mogu da razvijaju svoje poslovanje bez zaduživanja kod banaka ili povećanja sopstvenog kapitala. Pored finansijskog aspekta, ova studija slučaja pokazuje i druge koristi koje faktoring donosi: usredsređenost na poslovanje i manje stresa. Sve činjenice su istinite.

Faktoring studija slučaja

Za rast poslovanja su potrebna dodatna obrtna sredstva

Miloš je preduzetnik iz zapadne Srbije. On je nasledio od svog oca porodični biznis međunarodnog kamionskog transporta. Kada je preuzeo biznis, imao je dva kamiona i radio je za više lokalnih transportnih kompanija koje su poslovale u bližem okruženju. Ovo su bili sezonski poslovi, a pronaći nove klijente nije bilo lako. Sa iskustvom koje je stekao i svojim preduzetničkim duhom odlučio je da se specijalizuje za prevoz robe koja je osetljiva za transport – kao što su sveža salata, smrznuti proizvodi i lekovi. Kako bi uspeo da ostvari svoje planove, morao je da pronađe način kako da finansira nabavku novih kamiona. Pokušao je da uzme kredit kod poslovne banke. Većina banaka sa kojima je pregovarao ga je odbila. Jedina banka koja je pristala da mu odobri kredit za nabavku novog kamiona je postavljala takve uslove da je Miloš u jednom trenutku želeo da odustane od celog aranžmana. Zaloga na svim vozilima bila je samo jedan od uslova. Uz sve ove nepovoljne uslove uspeo je da kupi još jedan kamion sa hladnjačom. Za nabavku dodatne prikolice je dobio novac na zajam od prijatelja.

Problemi sa tokovima novca

Nabavka novog kamiona i prikolice je značila da treba da zaposli nove ljude, vozače, da pregovara sa dobavljačima za gume, gorivo i za ostala sredstva potrebna za rad. Sve ovo je značilo da mu je potrebno značajno više novca za obrtni kapital nego što je imao na raspolaganju.

Povećanje kapaciteta mu je omogućilo da dođe do novih klijenata, velikih svetskih kompanija koje vrše usluge prevoza za neke od najvećih trgovinskih lanaca kao što su Lidl i Delez. Sklapanje ugovora sa ovakvom kompanijom bi za Miloševo preduzeće značilo stabilnije poslovanje i mogućnost da planira unapred. Pored ovoga, očekivao je i značajan rast svog preduzeća, nabavku novih kamiona i dugoročan poslovni odnos.

Novi kupac je Milošu ponudio uslove pod kojima želi da posluje. Ovi uslovi su uključivali višu cenu u odnosu na prethodne ugovore. Uz bolju iskorišćenost kapaciteta, ovo je bilo veoma značajno za rast prihoda. Drugi, daleko značajniji uslov, bio je valuta plaćanja. Novi klijent je tražio da valuta plaćanja bude 60 dana od dana dostavljanja fakture. Takođe je naglasio da može doći do probijanja ovog roka.

Rešenje problema je faktoring

Ovi uslovi su Milošu postavili dilemu šta da radi. Da li da nastavi po starom ili da prihvati novog klijenta. Znao je da će mu novi klijent omogućiti veću zaradu i dugoročan rast. Ali je odmah uočio da mora da finansira gorivo i ostali materijal i usluge koji su potrebni za prevoz, kao i da zaposli dovoljan broj vozača kojima treba da obezbedi redovna primanja. Procenio je da nema dovoljno novca da obezbedi potreban obrtni kapital za poslove sa novim klijentom.

Šta je Miloš trebalo da uradi? Da odbije posao sa novim klijentom jer nema sredstva da finansira obrtni kapital ili da prihvati posao i da pokuša da obezbedi sredstva na razne načine. Možda čak i da ne plaća redovno svoje zaposlene i dobavljače i da ne ispuni obaveze prema svom novom klijentu. Ovo su dileme sa kojima se često susreću mnoga preduzeća – bilo da su mikro, bilo da imaju milione evra prometa. Imaju mogućnost za rast, ali nemaju dovoljno novca za obrtna sredstva kako bi taj rast podržali.

Najveći benefiti faktoringa: rast poslovanja i manje stresa

Miloš je prihvatio novi posao i vrlo brzo je shvatio da ne može redovno da izmiruje obaveze prema svojim dobavljačima. Obratio se kompaniji za faktoring – Alchemist Faktor d. o. o. i počeo da koristi usluge faktoringa. U trenutku započinjanja poslovnog odnosa sa kućom za faktoring, Miloš je imao 5 kamiona. Miloš danas, dve godine kasnije, ima 12 kamiona, uspešno posluje sa 15 zaposlenih i ostvaruje rekordan promet od preko milion evra. Pored finansijskih koristi koje mu je doneo faktoring, Miloš ističe kao najvažniju činjenicu da mu je faktoring pomogao da se usredsredi na posao i da značajno smanji nivo svakodnevnog stresa. Imate li dodatna pitanja? Pišite nam!

Vozni park M Frigo trans doo

Kontaktirajte Alchemist Faktor doo Beograd da vidite kako i vi možete da uz pomoć faktoringa unapredite poslovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *